ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ


Η Ύδρα ένα μικρό νησί - πρότυπο, με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική και τη γραφικότητά της, αποτελεί ένα λαμπερό παράδειγμα ανέγγιχτου Ελληνικού τοπίου, στο οποίο η ομορφιά της Ελλάδας παραμένει άφθαρτη και ανεπηρέαστη από επιβλαβείς διαδικασίες.

Το νησί φημίζεται για τις φυσικές καλλονές του, για την ήρεμη ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες της την ημέρα, αλλά και για την έντονη κοσμοπολίτικη ζωή που προσφέρει τη νύχτα.

Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, να περιηγηθεί στα τουριστικά μαγαζάκια που βρίσκονται στην παραλία, να θαυμάσει τα παλιά Αρχοντικά, να επισκεφθεί τα Μουσεία της Ύδρας και επίσης να ανηφορίσει στα στενά πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια για να βρεθεί στην παλαιότερη συνοικία της Πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί να απολαύσει τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.

Στην Ύδρα δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ή άλλα τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τις βάρκες, τα πόδια των ανθρώπων και τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμη πιο γραφική.

Επίσης στην Ύδρα δεν υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μόλυνση του περιβάλλοντος. Γι' αυτόν το λόγο η Ύδρα αποτελεί τον παράδεισο του περιπατητή και του φυσιολάτρη, καθώς το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον της, μαζί με το ήπιο κλίμα της ευνοεί την πεζοπορία όλο τον χρόνο.

Η Ύδρα είναι μικρή σε έκταση, με αποτέλεσμα να δίνεται στον περιπατητή η ευκαιρία να αποκτήσει μια συνολική εικόνα του νησιού, μέσα από εννέα κύριες διαδρομές που οριοθετούν αντίστοιχα μονοπάτια, που μετρούν συνολικά περισσότερα από 80 χλμ. και απλώνονται σε όλο το νησί.

Ο περιπατητής μπορεί να ακολουθήσει με τα δικά του μέσα, τις αυτοξενάγητες διαδρομές και ελεύθερος να συνθέσει τη δική του προσωπική εμπειρία, χαλαρώνοντας ανάμεσα σε αγριολούλουδα, όπως σπάνιες σπέντζες, κυκλάμινα, παπαρούνες, καθώς και πεύκα, κυπαρίσσια, θυμάρι, θάμνοι και αιωνόβιες ελιές, που συμπληρώνουν το σκηνικό.

Σαν συμπέρασμα των παραπάνω, το όμορφο νησί της Ύδρας αποτελεί για τους κατοίκους της, αλλά και για τους επισκέπτες, "αγορά ευεξίας και καλής υγείας".

Το ιστορικό νησί της Ύδρας προστατεύεται από την Ουνέσκο και το Υπουργείο Πολιτισμού ως "Τοποθεσία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς". Ως εκ τούτου διασφαλίζεται ότι οι μοναδικές φυσικές ομορφιές του νησιού, δεν θα αλλοιωθούν από υπερμεγέθη ξενοδοχεία και παρεμφερείς τουριστικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την υδραϊικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα.

Η Υδρα, πλούσια σε ιστορία και παραδόσεις, αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για καλλιτέχνες και διανοουμένους. Συγκέντρωσε και συγκεντρώνει κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες της Tέχνης και των Γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δημιουργούν στο νησί μας θεματικές εκθέσεις, ομιλίες, συναυλίες και πολιτιστικές βραδιές.

Η Υδρα εύκολα προσβάσιμη από τον Πειραιά, την Πελοπόννησο και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, παραμένει το στολίδι του Αργοσαρωνικού και ένα από τα σπουδαιότερα θέρετρα της Ελλάδας.